Slow Run – Drie looptechniektips

In mijn vorige blog schreef ik over de beleving van Slow Run. Een goede looptechniek draagt bij aan de optimale Slow Run beleving!

Niet veel mensen hebben "van zichzelf" een goede looptechniek. Als je looptechniek niet in orde is, voel je dat als beginner meestal niet. Dat is verraderlijk. Voor je gevoel loop je lekker. Je plukt een leuk schema van het Internet en - hoera! - het lukt je steeds iets verder en misschien ook sneller te lopen. En dan... Daar is hij dan. De blessure. Waar komt die ineens vandaan? Je hebt je nog wel zo keurig aan je schema gehouden en niets geforceerd!

Ja, maar als ik naar je kijk, zie ik je ene heup wegzakken / dat je passen op die van een wadloper lijken / dat je loopt alsof je constant je verloren contactlens aan het zoeken bent / dat je armen net iets te vrolijk om je lijf zwabberen / …

Volg daarom eerst een hardloopcursus!

In onze hardloopcursus Slow Jog (waarna je kunt deelnemen aan Slow Run) leer je over techniek onder meer het volgende:

Boom
Visualiseer dat je een boom bent. De kluit zit stevig vast in je bekken en houdt de boom (je bovenlijf) fier rechtop. Oefen dit eerst gewoon staand en daarna lopend. Deze oefening helpt je om je core licht aan te spannen en "zwabberen" te voorkomen.

Landing
Maak eens kleine sprongetjes met twee voeten tegelijk. Op welk deel van je voet land je? Concentreer je tijdens het joggen ook op die plek. Vang je gewicht op die plek op. Dit betekent overigens niet dat je op je tenen loopt. Oók je hak raakt de grond, zij het licht en zonder dat je je lichaamsgewicht daar opvangt. Dit is een kwestie van oefenen en voelen. Je kunt ook bewust eens alleen op je tenen joggen (voorzichtig!) of met je volle gewicht op je hak landen. Voel je het verschil? Welke manier van landen voelt het beste?

Uitzicht
Hoe schitterend die bodemstructuur ook is, geniet van het uitzicht!
Zeker als je in het bos loopt, is een regelmatige blik op de ondergrond geen overbodige luxe. Als je tenminste niet gevloerd wenst te worden door boomwortels of verdekt opgestelde kuilen. Het met gebogen hoofd aldoor naar de grond turen wordt echter al snel een gewoonte. Hierdoor verlies je je "boom" (houding) en ga je in je nek hangen, wat tot nek- en rugklachten kan leiden. Wen er liever aan om naar beneden te kijken terwijl je hoofd wel recht op je lijf blijft staan. Hoe doe je dat? Ga rechtop staan en kijk recht voor je uit. Ga vervolgens met je blik via de vloer/grond steeds verder naar jezelf toe, tot je bijna je eigen tenen kunt zien, zónder dat je hoofd naar beneden buigt. Zie je hoeveel je kunt overzien zonder dat je je hoofd hoeft te buigen? Als je tijdens het joggen toch onbewust telkens je hoofd buigt, zorg dan voor een reminder. Zet bijvoorbeeld een piepje op je telefoon die om de minuut even afgaat en check bij elk piepje de stand van je hoofd. Of verzoek je loopmaatje om een vriendelijke opdonder op ieder hoofdhangmoment.
Let wel, om je eigen leven te redden is het op sommige paden, zeker in een afdaling, wel degelijk aan te raden om goed naar beneden te kijken en het geeft echt niet als je je hoofd daar even bij buigt! Het gaat er alleen om dat je, als het gevaar geweken is, je hoofd wel weer recht op je lijf zet. Klinkt simpel, maar wordt vaak vergeten!

Tot slot
Goed leren hardlopen is zeker niet een kwestie van techniek alléén. Ademhaling, lichaamsbewustzijn, blessurepreventie, kracht, lenigheid, balans, een verantwoorde trainingsopbouw... Wil je daar meer over leren? Informeer bij je trainer naar de cursus Slow Jog.

Veel loopplezier!