Languit op de bank. Beentjes omhoog. Zo schrijf ik dit stukje. En ondertussen wordt mijn lichaam sterker!
“Hoe dan”, denk je misschien. Om sterker te worden, moet je toch kniebuigingen maken, opdrukken, rennen en al dat soort fratsen? Hoe vaker, zwaarder, dieper, verder, hoe sterker?
Zo zit het niet helemaal. Tijdens je training word je niet sterker. Je belastbaarheid vermindert dan juist. Als je daarna voldoende herstelt, neemt in de herstelfase je belastbaarheid weer toe. Zelfs zoveel, dat je sterker wordt dan vóór je training (zgn. “supercompensatie”). Je spieren passen zich namelijk aan aan de inspanning die je hebt gepleegd en bereiden zich voor op de volgende inspanning.
Neem je tussen twee trainingen te weinig tijd voor herstel, dan begin je juist minder sterk met je tweede training. En tijdens die training neemt je belastbaarheid weer af... Als je zo doorgaat, breek je jezelf dus af in plaats van dat je je conditie/kracht opbouwt.
“Dus... Hoe langer ik op de bank lig te herstellen, hoe sterker ik word?”
Helaas, zo werkt het ook weer niet. Spieren die té lang niet worden aangesproken, gaan vanzelf weer verslappen.
“Hoe lang moet ik dan herstellen tussen twee trainingen?”
Dat is erg afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid en de sport(en) die je beoefent. Raadpleeg je Slow Sports trainer!
Begin je net met Slow Sports, dan raden we je over het algemeen aan te beginnen met twee trainingen per week. Neem tussen je trainingen twee rustdagen. Voel wat dit met je doet en bouw desgewenst (rustig!) op in overleg met je trainer.
P.S. Languit op de bank liggen is niet per se de beste manier van herstel... matig bewegen is altíjd goed!