Kun je meer?

Bij veel sportclubs gaat het zo: Een trainer biedt een pittige oefening aan. De trainer ziet dat jij de oefening niet (goed) kunt uitvoeren en biedt je een makkelijker alternatief aan. Goed bedoeld! Maar toch… Hoe voelt het voor jou als deelnemer als je te horen krijgt: “Kun je dat niet? Doe dan maar…” Bij … (lees verder)

Wie bepaalt het doel van jouw training?

Een jonge moeder was ik nog. Uitgeput van te weinig slaap en te veel werk. En misschien ietsjes te dik. Dat laatste vond ik niet leuk en ik toog naar de sportschool. De intake bleek te bestaan uit meten en wegen. “Je vetpercentage zit nu net boven de 30 procent. Dat zou minder dan 25 … (lees verder)

Volhouden

“Mensen in beweging brengen is één. Maar hoe zorg je ervoor dat ze het ook volhouden?” Een terechte vraag. Mijn strategie is: Ervoor zorgen dat deelnemers NIET vol hoeven te houden 😉 ‘Volhouden’ betekent namelijk dat je doorgaat met iets wat je helemaal niet wil. Omdat je hoopt en verwacht dat het je óóit iets … (lees verder)

Waarom Slow Sports?

“Ik wíl wel sporten, maar er is niks wat ik vol kan houden.” Zo’n 10 jaar geleden hoorde ik, destijds leefstijlcoach in opleiding, deze uitspraak. Meermaals. En dit trof me. Diep! Dit kan toch niet waar zijn? Dat we dure coachingsgesprekken moeten voeren om mensen aan het bewegen te krijgen… terwijl er voor deze mensen … (lees verder)

Trainingsschema: Ja of nee?

“Hoezo hou jij je ineens aan een schema? Je zegt altijd tegen iedereen dat cijfertjes en metertjes niet belangrijk zijn.” Punt voor dochterlief 😄 Luister naar je lichaam. Hoe vaak heb ik dat al niet gezegd! En ik geloof er heilig in. Maar.Moeders heeft een sportief doel. En dan is een schema toch een fijne … (lees verder)

Ook ik werd als laatste gekozen tijdens de gymles.

Gooien. Vangen. Schieten.Alles met een bal.Ik kon het niet.En dus werd ik steevast als één van de laatsten gekozen tijdens de gymles. Beschamend, haast vernederend, demotiverend en keer op keer ‘onsportiviteitbevestigend’. Zo heb ik dat ervaren. En daar ben ik nu blij om! Want ik weet hoe het voelt. En deze ervaring neem ik mee … (lees verder)

Ontspannen sporten

Ontspannen sporten. Voor veel mensen een contradictio in terminis. “Sport, dat is toch: INspannen, rode kop, zweten, tanden op elkaar en tong op de schoenen?” Laten we dat eens nader bekijken. Als je je zó moet inspannen, vind je het dan nog leuk? Hoe lang blijf je gemotiveerd om te blijven sporten? En wat doet … (lees verder)

Vijf veelgemaakte fouten door trainers

Vijf – naar mijn mening – fouten door trainers (en hoe dan wél): 1️⃣ Je doet zelf de hele training mee. Je bent zo meer met je eigen training bezig dan met die van je deelnemers. ✅ Doe alleen vóór en focus je aandacht verder volledig op de juiste uitvoering door je deelnemers. 2️⃣ “Wie … (lees verder)

De kracht van het compliment

“Alle anderen lopen in één keer die bult op. Ik moet twee keer stoppen om op adem te komen. Maar toch geef je mij de hele tijd complimentjes. Dat vind ik zo lief. Ik heb dat echt nog nooit meegemaakt.” Deze opmerking van een deelneemster aan mijn Slow Sports les raakte mij. Ik was natuurlijk … (lees verder)

De bodyscan? In een hárdloopcursus?

De bodyscan? Dat is toch dat je een hele poos stil staat? Of ligt? In een hárdloopcursus?? Ja! Juíst! De bodyscan is een aandachtsoefening. Je kiest een prettige houding en sluit je ogen. Dan ga je met je aandacht langs alle ‘onderdelen’ van je lichaam. En dat zijn er nogal wat! Voeten, kuiten, bovenbenen en … (lees verder)